Skoči na glavno vsebino

Zahvaljujoč pobudi „EU v moji šoli“ so učenci petih osnovnih šol ob slovensko-madžarski meji ob večkratnih priložnostih na igriv način spoznali lokalno kulturno dediščino v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

Vodilno načelo Pomurskega muzeja Murska Sobota v pobudi „EU v moji šoli“ je bilo, da so učenci in učenke iz petih osnovnih šol na sproščen in igriv način spoznavali lokalno kulturno dediščino, čeprav je bila strokovno predstavljena. Dejavnosti so bile na voljo na spletišču e-documenta Pannonica, na katerem je predstavljena kulturna dediščina več kot 120 krajev na čezmejnem območju, ki zajema Slovenijo in Madžarsko. Ker sta sodelovali tudi dve dvojezični šoli iz Madžarske, je bila pobuda resnično čezmejna. Med muzejem in sodelujočimi šolami so bile zasnovane tri medsebojno povezane dejavnosti, ki so potekale v treh korakih.

Prvi korak je potekal v učilnici. Muzejski kustos je predstavil pobudo „EU v moji šoli“ in spletišče e-documenta Pannonica. Na tem spletišču so si učenci lahko ogledali primere kulturne dediščine v svojem lokalnem okolju. Kot uvod v naslednji korak so spletišče uporabili za odkrivanje primerov grajske opreme, ki se hrani v muzeju, kot sta portret barona Pavla Szapáryja in salonska miza.

Po uri v učilnici je sledil obisk Pomurskega muzeja Murska Sobota. Učenci in učenke so med obiskom muzeja spoznali raziskave in interaktivne vsebine o gradovih v Prekmurju. Videli so originalne predmete iz gradu, doživeli grajsko vzdušje v baročnem salonu in reševali zabavne skupinske naloge. Na ustvarjalni delavnici so ustvarili osebni grb na platnenih torbah – trajen spomin na njihovo izkušnjo „EU v moji šoli“. Za konec so se učenci zabavali ob hoji na hoduljah.

Nekoliko pozneje je za utrditev njihove individualne izkušnje sodelujoče učence in učenke obiskala pisateljica Norma Bale, ki je pripravila delavnico o pripovedovanju zgodb. Učenci in učenke so svoje izkušnje in vtise predstavili na igriv in ustvarjalen način v obliki zgodbe, v kateri so bila besedila prepletena s fotografijami in risbami. Posamezne zgodbe so bile zbrane v knjigi. Tako se je pobuda „EU v moji šoli“ učencem in učenkam še bolj vtisnila v spomin.

Projekt e-documenta Pannonica je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska.

Oglejte si knjige, ki so jih otroci izdelali na delavnicah:

Končna e-publikacija

Vir

Dostopnost