Piškotki na spletnem mestu OŠ Kuzma

Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate k uporabi piškotkov. Več informacij o piškotkih si lahko preberete na povezavi "več o piškotkih".

Preskoči na glavno vsebino

Fizika in tehnika

Začni iskanje
Domov
Koledar
Informacije o šoli
Aktualno
Jedilnik
Urniki
FiziTit
Zaposleni
Šolsko glasilo
VVE KUZMA
ŠOLSKA SVETOVALNA SLUŽBA
GALERIJA
KNJIŽNICA
Popestrimo šolo
Pravilniki
Organi šole
Zdrav življenjski slog
Zdrava šola
PRVA ZAPOSLITEV
  

OŠ Kuzma-EKOŠOLA > Fizika in tehnika
Fizika in tehnika

 Tehniške dejavnosti

Regijsko tekmovanje iz konstruktorstva in tehnologije obdelav

Učenca Matic Kuhar in Rene Sampt sta se 7. aprila 2017 udeležila regijskega tekmovanja iz konstruktorstva in tehnologije obdelav, ki je bilo na III. OŠ v Murski Soboti. V panogi obdelave kovin sta zasedla odlično 3. mesto.

Čestitamo!

 

 

 

 

 

Državno tekmovanje Kaj veš o prometu

V soboto, 28. maja 2016 je na površinah in okolici OŠ Poljane nad Škofjo Loko potekalo 25. državno tekmovanje Kaj veš o prometu. Tekmovanje je organizirala Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju s tamkajšnjo osnovno šolo ter občinskim Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Gorenja vas - Poljane. 

Tekmovanje Kaj veš o prometu je sestavljeno iz preverjanja teoretičnega znanja prometnih predpisov, spretnostne vožnje na poligonu ter praktične vožnje v dejanskem prometu.

 V okviru šolskih tekmovanj je v letošnjem šolskem letu sodelovalo 138 osnovnih šol, v sistem tekmovanj Kaj veš o prometu pa je bilo vključenih skupno 1.223 učencev ter vključno s kolesarskimi izpiti 954 osnovnošolskih učiteljev in mentorjev prometne vzgoje. Izvedenih je bilo tudi 39 regijskih (kvalifikacijskih) tekmovanj, kjer je sodelovalo preko 80 občin, samo najboljši tekmovalci pa so se lahko uvrstili na državno raven. Letošnjega 25. državnega tekmovanja se je tako udeležilo 54 učencev kolesarjev ter 8 učencev tekmovalcev s kolesi z motorjem.

 

 

 

Učenec 9. razreda Niki Časar se je na omenjenem tekmovanju uvrstil na 1. mesto in tako postal državni prvak tekmovanja Kaj veš o prometu za kolesarje.

Kako uspešno je delo z mladimi kolesarji na našem področju sporoča tudi lep uspeh učenca Metoda Kuhar iz sosednje OŠ Grad, ki se je uvrstil na 3. mesto.  

 

     Rezultati tekmovanja

     OŠ Poljane nad Škofjo Loko

 

 

 

 

 

 _____________________________________________________________________________________

Državno tekmovanje v znanju konstruktorstva in tehnologije obdelav

V soboto, 14. maja 2016 je na Fakulteti za naroslovje in matematiko v Mariboru potekalo državno tekmovanje v konstruktorstvu in tehnologijah obdelav. Tekmovalci so si vstopnico za državno tekmovanje pridobili na sedmih regijskih tekmovanjih, ki so bila izvedena 8. aprila. V Mariboru je sodelovalo 146 učencev od vrtca do zadnjega razreda osnovne šole. Pomerili so se v trinajstih različnih področjih.

Učenca naše šole Tobias Bernjak in Niki Časar sta v panogi obdelave kovin prejela srebrno priznanje iz znanja konstruktorstva in tehnologije obdelav

REZULTATI

 

 

 

____________________________________________________________

Regijsko tekmovanje iz konstruktorstva in obdelave gradiv

V soboto, 9. aprila 2016 je  Zveza za tehnično kulturo Slovenije - Regionalni center Murska Sobota organizirala Regijsko tekmovanje iz konstruktorstva in obdelave gradiv,  kjer sta Niki Časar in Tobias Bernjak v panogi obdelave kovin,  zasedla prvo mesto in se uvrstila na državno tekmovanje, ki bo 14. maja v Mariboru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spoznavamo deficitarne poklice                               ( F O T O )

Učenci 7. razredov OŠ Grad in OŠ Kuzma smo 1. aprila 2016 že tradicionalno izvedli tehniški dan v tovarni Arcont in na Pomladnem sejmu v Gorni Radgoni.  Namen tehniškega dne je bil spoznati proizvodnjo skozi vse faze nastajanja izdelka, seznaniti se z deficitarnimi poklici in slediti sodobnim trendom v gradbeništvu.

 

 

 

Obiskali smo Mednarodni sejem obrti in podjetnosti v Celju 

10. 9. 2014 smo učenci 8. in 9. razreda na povabilo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije obiskali tako imenovano Ulico obrti na MOS v Celju. Predstavljeni so nam bili različni poklici, dobili pa smo tudi koristne informacije srednjih šol in Centra RS za poklicno izobraževanje.

                       ( F O T O )

 

 

 

 

 

Šl.2013/14

REGIJSKO TEKMOVANJE IZ KONSTRUKTORSTVA IN OBDELAVE GRADIV

Tekmovanja, katerega je organizirala ZOTKS regionalni center Murska Sobota, 12. aprila 2014 v Murski soboti so se udeležili:

 

Nino Šeruga in Boris Horvat iz 9. r. v panogi izdelava izdelka iz lesa z uporabo električnega orodja,
 
Niki Časar iz 7. r. v panogi izdelava izdelka iz umetne mase ter 

Tobias Bernjak iz 7. r. in Jan Marič iz 8.r. v panogi izdelava izdelka iz kovine.

 

 

Tobias Bernjak in Jan Marič sta osvojila odlično 3. mesto.

   

 

 

Dejavnosti na področju poklicne orientacije 

Na področju  tehnike in tehnologije šola, na različne načine, načrtno pomaga učencem pri njihovi poklicni orientaciji. Skozi šolsko leto izvajamo različne aktivnosti pri pouku in v okviru tehniških dni.  Učencem želimo predstaviti  predvsem poklice v katerih primanjkuje kadra že danes in po katerih bo povpraševanje tudi v prihodnje.

 

4. aprila 2014, smo učenci 7. razreda, v okviru tehniškega dne na temo Deficitarni poklici, obiskali podjetje Arcont d. d.  in sejem MEGRA v G. Radgoni. Tehniški dan je zaradi racionalizacije bil izveden skupaj z učenci 7. razreda OŠ Grad.

             ( F O T O )

 

 

 

 

 

Ob  podpori  ravnateljice šole g. Suzane Farič in v organizaciji pedagoginje g. Martine Veren so se učenci 7. razreda v četrtek, 20. 3. 2014 udeležili  razstave poklicev v telovadnici  III. osnovne šole v Murski Soboti. Razstava je bila organizirana v okviru projekta Pravi poklic za razvoj, ki je sofinanciran iz Operativnega Programa Slovenija – Madžarska 2007-2013 in Razvojnega centra Murska Sobota s partnerji. Učencem so na poučen a hkrati zabaven način bili prikazani naslednji poklici: avtoserviser, mizar, strojni tehnik, mehatronik operater in gastronom kuhar.

                           UTRINKI Z RAZSTAVE           ČLANEK NA SOBOTAINFO

 

 

21. 3. 2014 so fantje 7. razreda, v Avtocentru  Andrejek v Veščici (andrejek.si),  podrobno spoznali poklica avtomehanik  ter tehnični kontrolor vozil. V podjetju  Kleparstvo krovstvo Šinko v Skakovcih (krovstvo-sinko) pa so spoznali poklic klepar krovec ter druge poklice s področja oblikovanja kovin.

                     

                                                               Na obisku v Avtocentru Andrejek                                     Na obisku v podjetju Šinko

Na obeh firmah se srečujejo s pomanjkanjem ustreznega kadra. Omenjene poklice so učencem predstavili na najboljši možen način. Učence so tudi pogostili, jim prestavili način pridobitve ustrezne izobrazbe, možnost kadrovskih štipendij ter  jim obljubili zaposlitev pri njih.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

Utrinki iz šolske delavnice    

                  

                tehnika in tehnologija                                     izbirni predmet obdelava kovin                                     modelarski krožek

 

Tehniški dan: Ogled proizvodnje v tovarni strešne kritine Tondach v Borecih

 
 
 
 
Učenci 8. razreda OŠ Kuzma in OŠ Grad smo obiskali tovarno strešne kritine Tondah z namenom, da spoznamo proizvodnjo kjer večino dela prevzemajo roboti, človek pa je le še v funkciji nadzora.
 
                                      ( FOTO )

 Tekmovanje Kaj veš o prometu

 
 
Boris Horvat, učenec 8. razreda je na državnem tekmovanju Kaj veš o prometu, ki je bilo 1. 6. 2013 na OŠ Poljane v Ljubljani, zasedel 3. mesto. 
 
V okviru šolskih tekmovanj je v letošnjem šolskem letu sodelovalo 181 osnovnih šol, v sistem pa je bilo vključenih skupno 1.841 učencev. Izvedenih je bilo tudi 42 regijskih (kvalifikacijskih) tekmovanj, kjer je sodelovalo preko 90 občin, samo najboljši tekmovalci pa so se lahko uvrstili na državno raven.
 
(Vir: Javna agencija republike Slovenije za varnost prometa)
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Medobčinsko tekmovanje
_____________________________________________________________________________________________________________________________

 
 
24. maja 2013 je bilo v Murski Soboti 19. medobčinsko tekmovanje - Kaj veš o prometu. OŠ Kuzma so zastopali:
  • Niki Časar, 6.r
  • Rene Lesjak, 6.r
  • Nino Šeruga, 8.r
  • Boris Horvat, 8.r in
  • Niko Štertak, 8.r.

Tekmovalci so se pomerili v treh disciplinah.

  • Poznavanje cestno prometnih predpisov,
  • ocenjevalna vožnja po ulicah Murske Sobote in
  • spretnostna vožnja na poligonu 

Vsi naši  tekmovalci so odlično opravili preizkušnjo. Še posebej razveseljivo je, da nihče  od tekmovalcev na ocenjevalni vožnji po ulicah ni prejel  kazenske točke.
Največ znanja in spretnosti je pokazal Boris Horvat, ki je med 49. tekmovalci zasedel 2. mesto in bo v soboto, 1. junija 2013, ob tekmovalcu iz OŠ Puconci,  zastopal upravno enoto Murska Sobota na državnem tekmovanju v Ljubljani. 

 

        F O T O utrinki s tekmovanja

Festival IZUM 2012 
Karel Šalamon
 4.12.2012 19:59
 
Tehniški dan: Robotizacija proizvodnje 
Karel Šalamon
 5.11.2012 17:57
 
Modelarji v šolskem letu 2011/12 
Karel Šalamon
 3.2.2012 10:52
 
 
 

 Vremenska napoved za Kuzmo

 Pogovorne ure

Želite individualni razgovor z mano?
Če imate, starši ali učenci, vprašanja s področja fizike ali tehnike, pridite na pogovorno uro v četrtek od 9:50 do 10:5  ali se oglasite na elektronski naslov:

 Učni načrti

 Tehnika in tehnologija

 Fizika

 Prometni krožek

 Modelarstvo

      polnilec baterij ULTRAMAT 16
      oddajnik za radijsko vodene modele MX-12 in 
      letalo Easy star

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
.

 Trgovine s področja modelarstva